Dowóz zdrowego jedzenia

Panuje przekonanie, że jedzenie przygotowywane poza domem i dobrymi restauracjami dalekie jest od zdrowej żywności. Prawdą jest, że wszelkie budki z szybkim jedzeniem typu: zapiekanki, hot-dogi, drożdżówki nie mają dobrej opinii wśród dietetyków i są raczej ratunkiem w sytuacjach nagłych niż codziennym sposobem żywienia. Z kolei catering w powszechnej świadomości to usługa przeznaczona na większe okazje: imieniny, imprezy firmowe, uroczystości rodzinne. Najlepsza kuchnia to posiłki przygotowywane w domu, dobrane do kubków smakowych i potrzeb konkretnych osób. Na pomoc osobom zapracowanym, które chcą zdrowo odżywiać się i osobom nieczującym miłości do gotowania, przychodzi catering dietetyczny.

 

Dla zdrowia i sylwetki

Jedną z przyczyn chorób cywilizacyjnych, np.: nadciśnienie, cukrzyca, choroby serca, otyłość, nowotwory jest niezdrowe odżywianie się, które w zasadzie przenosimy z pokolenia na pokolenie. Nie chodzi wyłącznie o zbyt dużą ilość mięsa i żywności wysoko przetworzonej, typu: zupki chińskie, chipsy, gotowe sosy, słodycze, ale przede wszystkim o konserwanty w żywności, które obecne są nawet w jogurtach, miksach sałatek, gotowych sałatkach i przetworach, np.: ogórki konserwowe. Konserwantów zjadamy mnóstwo, a to głównie one odpowiadają za tycie i choroby cywilizacyjne. Po latach panowania kupnej, gotowej żywności, ludzie wracają do domowego przygotowywania posiłków lub korzystają z usług cateringu dietetycznego. Tylko prawidłowe i dobrze zbilansowane odżywianie się może pomóc w zapobieganiu groźnym chorobom. Specjaliści są zgodni co do tego, że podstawą zdrowej diety są naturalne, nieprzetworzone produkty. Dominować powinny owoce, warzywa, ryby i kasze. Nieocenione właściwości zdrowotne mają kiszonki: kapusta kiszona, papryka, ogórki, pomidory. Całość zdrowego odżywiania dopełnia chude mięso: najlepiej drób, wszelkiego rodzaju orzechy, pestki (dyni), kiełki oraz oleje: oliwa  z oliwek, olej kokosowy, rzepakowy, słonecznikowy, lniany. Najzdrowsze przyprawy to oczywiście zioła: tymianek, estragon, lubczyk, szczypiorek, natka pietruszki, bazylia oraz absolutni cesarze zdrowych przypraw: goździki i kurkuma.

 

Czym jest catering dietetyczny?

Jest to coraz popularniejszy sposób odżywiania się, zwany inaczej dietą pudełkową.  Klient zamawia określony rodzaj diety, a firmy świadcząca usługi cateringowe dostarcza gotowe posiłki do domu lub pracy klienta. Każda firma ma swoje nazwy poszczególnych diet. Catering dietetyczny to idealne rozwiązanie dla osób zapracowanych, którym zależy na spożywaniu świeżyć, zbilansowanych, a co najważniejsze smacznych posiłków. Na całodzienne zamówienie składa się: śniadanie, obiad i kolacja. Możliwa jest też opcja z drugim śniadaniem i podwieczorkiem. Firmy oferujące catering dietetyczny opracowują zestawy zdrowych posiłków w różnych wariantach w zależności od potrzeb klientów. Wśród najpopularniejszych ofert jest: zestaw dla kobiet w ciąży i matek karmiących piersią, dla sportowców, dla wegetarian, dla osób na diecie bezglutenowej, dla cukrzyków, dla klientów, którzy nie lubią ryb oraz dla wegetarian, którzy akceptują ryby oraz dla ludzi, którzy podjęli wysiłek zrzucenia zbędnych kilogramów. Catering dietetyczny dostarcza organizmowi dawkę zdrowia i energii.

 

Zasady cateringu dietetycznego

Podstawową zasadą cateringu dietetycznego jest przygotowywanie posiłków z nieprzetworzonych produktów, które tworzą pełne wartości odżywczych i naturalnego smaku, który doceniają smakosze. Jadłospisy komponują doświadczeni dietetycy, a jedzenie przygotowują najlepsi kucharze.  Walorem cateringu dietetycznego jest to, że do przygotowywania potraw nie są stosowane żadne polepszacze smaku, ani gotowe mieszanki przyprawowe. Do przygotowania jedzenia wybierane są najlepszej jakości produkty: mięso, warzywa i owoce, jaja. Warto zaznaczyć, że jajka używane do przygotowania posiłków nie pochodzą z hodowli klatkowej, tylko z wolnego wybiegu. Mogą być spożywane także przez wegan.  Posiłki zamówione w cateringu dietetycznym wyróżnia pełna wartość odżywcza oraz mikro i makroelementy. Catering dietetyczny wyrabia dobre nawyki żywnościowe. Posiłki trafiają do klienta na umówioną godzinę. Cechą cateringu dietetycznego jest to, że odbiorca otrzymuje jedzenie gotowe do spożycia. Odbiorca otwiera pudełko i delektuje się smacznymi daniami. Jeżeli ma potrzebę może podgrzać dania. Menu na kolejne dni można sprawdzić na stronach internetowych wybranych firm specjalizujących się w cateringu dietetycznym. Dieta pudełkowa  jest starannie zbilansowana tak, aby przy redukowaniu masy ciała nie narażać osoby na niedobory składników odżywczych. Dieta pudełkowa pomaga w skutecznym odchudzaniu. 

 

Catering dietetyczny oferuje również dania przystosowane do potrzeb dzieci młodzieży w wieku szkolnym, które są bogate w białko i węglowodany. Można je podać dzieciom od 6 roku życia.  Catering dietetyczny jest odpowiednim sposobem żywienia dla osób cierpiących na nietolerancję glutenu. Każda firma w ofercie menu dla klientów, którzy z powodów zdrowotnych nie mogą spożywać glutenu.